Gurbe is vermist. Dat is niet handig, want het is weidevogelseizoen. Emiel gaat op zoek. Komt Gurbe ongedeerd thuis? Bekijk snel het filmpje!

Kleine moeite:
's nachts de
kat binnen

Help mee de weidevogelkuikens te beschermen. Houd ’s nachts de kat binnen. Geef hem wat te eten en doe daarna het kattenluik op slot of de schuurdeur dicht. Dat is in het voorjaar nodig omdat veel kwetsbare kuikens het slachtoffer worden van huis- en boerderijkatten. Katten zijn jagers en instinctief doden ze de jonge vogels. Het is een kleine moeite: in het broedseizoen – van half april tot en met juni – als het donker is de kat in huis!

GURBE IS EEN HELD

Gurbe is een held. Waarom? Gurbe blijft in het broedseizoen ’s nachts binnen zodat kuikens meer kans hebben veilig groot te worden. Hij is zo een voorbeeld voor alle katten. In de stad wacht hem een heldenontvangst!Kwetsbare kuikens hebben het moeilijk

Weidevogels en hun kwetsbare kuikens hebben het moeilijk. Dit heeft verschillende oorzaken. Een daarvan is dat ze ten prooi vallen aan katten. ‘s Nachts zijn de kuikens op de grond extra kwetsbaar omdat hun ouders het gevaar niet zien aankomen en zo de aanvaller niet kunnen wegjagen. Help de weidevogelkuikens! Houd je (boerderij)kat in het voorjaar binnen als het donker is.

Katten gaan
's nachts op jacht

Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ‘s nachts kilometers afstruinen door de weilanden. Meestal staan muizen op het menu van de jagers. Instinctief doden ze ook weerloze kuikens. Waarschijnlijk ben je je er niet bewust van dat jouw kat in het donker grote afstanden aflegt en daarbij ook kuikens pakt. Daarom is het advies van half april tot en met juni: kuikens in het land, poes in de mand!

Bekijk hier meer filmpjes van
Emiel Stoffers en Gurbe de poes.