Deze site gebruikt cookies om de site handiger te maken en te leren hoe bezoekers de site gebruiken. Dit laatste gebeurt met geanonimiseerde data. Door op de knop 'Ja ik ga akkoord' te klikken of door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Ja, ik ga akkoord

Achtergrond-
artikelen

Lees hier achtergrondartikelen over kuikens van weidevogel die ten prooi vallen aan katten.

Omrop Fryslân

Niet alleen de baasjes, maar ook de overheid moet wat doen aan katten op roverspad in weidevogelland. Dat vindt onderzoeker Esther Swankhuisen van Rijksuniversiteit Groningen.Lees hier meer

Leeuwarder Courant

Keimpe Strikwerda beleeft zijn eerste weidevogelseizoen als voorzitter van de Bond Friese Vogelwachten. Het moet steviger om grutto en kievit te beschermen, vindt hij. Huiskatten in het veld? Je mág ze afschieten. Jonge loonwerkers die op trekkers door het land denderen? Er gaat te veel kapot. Lees meer in de Leeuwarder Courant.

Dagblad van het Noorden

Die lieve, brave huiskat ontpopt zich eenmaal buiten tot een ware moordmachine. Hoogleraar ecologie en natuurbeheer Chris Smit onderzoekt onder meer hoe het gedrag van Lotje en Poekie aan banden te leggen is. Lees meer in het Dagblad van het Noorden.

De Avondshow met Arjen Lubach

Het zijn snoezige, aaibare pluizenbolletjes, en ze vermoorden jaarlijks miljoenen vogels. Het moet afgelopen zijn met: katten. Bekijk hier Arjen Lubach en de katten.

RTL Nieuws

Kuikens in het land, poes in de mand. Het is de slogan van de campagne die ervoor moet zorgen dat er minder vogeltjes worden opgegeten. Want het gaat niet goed. “Vooral weidevogels hebben het moeilijk.” Lees hier meer op RTL Nieuws

Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming steunt de actie ‘Kuikens in het land, poes in de mand’! Houd je kat, vooral zodra het donker is, binnen in deze periode. Lees hier meer op de website van Vogelbescherming

AD

Massaslachting onder miljoenen vogels: ‘Dus houd ’s nachts de kat binnen’. Lees hier meer in Trouw

Leeuwarder Courant

Katten en steenmarters worden vaker afgeschoten en zwarte kraaien weer gedood met gebruik van vangkooien. Friese jagers gaan natuurlijke vijanden van weidevogels harder bestrijden. Lees hier meer in de Leeuwarder Courant.

Trouw

Huiskatten verorberen op hun nachtelijke rooftochten kuikens van weidevogels. Een campagne van de Friese vogelwachten roept poezenbezitters op tot huisarrest van hun viervoeter. Lees hier meer in Trouw

NOS

'Kat grijpt jaarlijks miljoenen beschermde vogels en moet voortaan aangelijnd'. Lees hier meer bij de NOS

RTL Nieuws

Het kuikenseizoen is in volle gang. Maar de jonge vogels sterven vaak een vroege dood doordat katten de beestjes aanvallen. Dat moet stoppen, vindt de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Lees hier meer bij het RTL Nieuws

De Kennis van Nu

In een van de belangrijkste weidevogelgebieden in Groningen is niet de vos, marter of vogel de grootste predator. Hier sneuvelt 50% van de nesten door katten. Dat en meer is te zien in de documentaire 'de ongetemde jager'. Lees hier meer bij De Kennis van Nu (NTR)

Leeuwarder Courant

Er spoken overdag en vooral ’s nachts volop huis- en boerderijkatten door weilanden. Wat die dieren daar precies uitvreten kan niemand met zekerheid zeggen, maar hun aangeboren jachtinstinct lijkt slecht samen te gaan met de aanwezigheid van weidevogelkuikens. Lees hier meer in de Leeuwarder Courant.

De Nieuwe Oogst

Boeren in Groningen hebben twintig katten voorzien van een gps-tracker om meer inzicht te krijgen in de predatie van weidevogels. Lees hier meer in de Nieuwe Oogst.

NPO Radio 1

Staatsbosbeheer en de vogelbescherming maken zich zorgen over de slachtingen die de kat aanricht. Jaarlijks zijn zeker 40 miljoen muizen, vogels, konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren slachtoffer van het jachtinstinct van onze huiskatten. Lees hier meer op de website van NPO Radio 1.

Quest

Katten kennen we als schattige dieren die zich spinnend en kopjes gevend langs je benen vlijen. Maar eenmaal buiten kunnen ze veranderen in meedogenloze jagers. Hoeveel schade richten ze eigenlijk aan? Lees hier meer op de website van NPO Radio 1.

Bekijk hier meer filmpjes van
Emiel Stoffers en Gurbe de poes.